הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עשו מעשה: הם לקחו את שנת 2017, צללו לתוך נתוני המשטרה והפיקו חתיכת סטטיסטיקה. ברור, אם הם – הלשכה המרכזית – לא תדע לעשות את זה, אז מי יפיק עבורנו כאלו נתוני זהב? אז אתה בוחן נתון אחרי נתון, הופך בדבר, ומבין שעם כל הכבוד לסטטיסטיקה ולחשיבותה הגדולה, היא עדיין לא מציירת תמונה שלמה. אז בדקתי בעצמי גם את נתוני המשטרה עצמה ועשיתי איזה שהוא סיכום. יש כאן אחלה בסיס ושיקוף להבין לא מעט דברים שנוגעים לעולם הפלילי ולמערכת אכיפת החוק. קבלו:
92.1% מכלל העומדים לדין היו גברים ו-7.9% היו נשים
לא מזמן התלבטתי אם לבנות אתר אינטרנט שידבר בלשון כפולה. אתם יודעים, כל השיטות האלו שמלמדות לפנות אל קהל היעד בלשון זכר ונקבה גם יחד. נגיד, “תנו לי לעזור לך לצאת מתוך הבור העמוק שנקלעת אליו”. או נגיד: “נעצרת? אשחרר אותך במהירות”. וגם: “הרשמו!” או “נווטו אלי” וכאלה. בקיצור, נגמרו ההתלבטויות. שימו לב (עדיין פונה לשני המינים; תיכף זה נגמר): 92.1% מכלל העומדים לדין היו גברים ו-7.9% היו נשים. איך לא קלטתי כל השנים, כשיצא לי לבקר רק אסירה אחת בנווה תרצה ולעומתה מלא אסירים אחרים בבתי כלא שונים. מצד שני, אולי עדיין כדאי להמתין עם האתר הגברי הנבנה לאִטו. מהנסיון שלי, כשהילד נעצר, בדרך כלל, האמא היא הראשונה שמתחילה לקרוא ולברר. ובכל זאת: מה זה אומר שמחצית מהאוכלוסיה “מייצרת” רק 8% מהפשיעה? ואולי יותר חשוב: מה זה אומר שהמחצית השניה (“המין החזק”?) היא כה דומיננטית בעולם הפלילי?
בשנת 2017 עמדו לדין בערך 28,000 ישראלים
אם בשנת 2005 הגישו כתבי אישום כנגד 45,000 אזרחים ישראליים, אז שימו לב מה קרה בתוך 12 שנים: ירידה של 37% – בשנת 2017 עמדו לדין רק 28,000 ישראלים. וגם: בערך רבע מכתבי האישום שמוגשים במדינה, מוגשים כנגד לא-ישראלים – מרביתם המכריע, תושבי השטחים. זה אומר שיש כאן לא מעט “עבריינים מיובאים” וגם מסביר כיצד זה שמחצית מהעבריינים בישראל אינם יהודים. לא נעים להגיד, אבל זה פועל גם בתחום הייצוא: ודאי שמעתם על כל מיני ישראלים שהסתבכו מעבר לים. ומה מוזר? בעשור האחרון חלה עלייה של 20% במספר המעצרים שבוצעו בישראל – מ- 50,000 מעצרים בשנת 2008 ל- 60,000 מעצרים בשנת 2017. ועוד נתון: בשנת 2008 נפתחו 420,000 תיקים פליליים; בשנת 2017 חלה ירידה של שליש ונפתחו 330,000 תיקים בלבד. מסקנה? כמות התיקים הפליליים יורדת; כמות כתבי האישום המוגשים יורדת; כמות המעצרים עולה. מסקנה: יותר מדי מעצרים לא-מוצדקים.
עבירות הרכוש הן הנפוצות בישראל
40% מהתיקים שנפתחים הם בגין עבירות רכוש. זה אומר ש- 140,000 פעמים בערך התקשרו בשנת 2017 למשטרה ואמרו לה – שדדו אותי, גנבו לי, כייסו אותי, פרצו לי לרכב. וכאלה. זה המון, אבל במחשבה שניה הנה דוגמה למגבלות הסטטיסטיקה: יש גם לא מעט כאלו שלא התקשרו אחרי שגילו בבוקר ששברו להם חלון ברכב וגנבו את הרדיו דיסק. הסטטיסטיקה נותנת איזה שהוא כיוון רציני, אבל היא לא משקפת את האמת המוחלטת. מה שברור הוא שבגלל “שמיכה קצרה” והיכולת המוגבלת של המשטרה להיות כל-הזמן-בכל-מקום, אחוזי הפענוח בעבירות הרכוש נמוכים ודלים. הנתון הזה הוא קריטי פעמיים: פעם אחת, כי הוא מגביר את חוסר המוטיבציה של האזרח להתלונן ופעם שניה, כי הוא מגביר את המוטיבציה של העבריין לגנוב. ושוב אנחנו מבינים שעם כל הכבוד לסטטיסטיקה, לא כדאי שנתיישב על מסילת הרכבת, נוריד את הראש ונהיה רגועים כי סטטיסטית לא אמורה לעבור רכבת עכשיו. הבנו את זה, נכון?
מחצית מהעומדים לדין הם עבריינים חוזרים
קצת יותר ממחצית מאלו שעמדו לדין (51%) הם כאלו עם עבר פלילי, יעני “שחקנים חוזרים”. האמת, חשבתי שהנתונים על “הנאשמים המוּעדים” יותר חריפים. זה מלמד אותי שיש פלח רציני באוכלוסיה של אלו שמואשמים בפעם הראשונה. מה זה אומר? שאפשר להמשיך ולשאוף לייצג נאשמים וחשודים נורמטיביים, כאלו שלא מתפרנסים מהפשע כמקצוע אלא רק “טועמים” את העולם הפלילי. לשאוף לאלו שמוֹעדים ולא לאלו שמוּעדים. ועוד זה אומר שיש אחוז נכבד של כאלו שנשפטו, נענשו וחזרו לפשוע. עוד פעם ועוד פעם. אפשר להסיק כל מיני מסקנות מהנתונים האלו.
87.6% מכלל העומדים לדין הורשעו
עד מתי יעוותו נתוני ההרשעה? לפי הנתונים של שנת 2017, 87.6% מכלל העומדים לדין הורשעו. עכשיו בפעם המי יודע כמה, צריך להסביר קצת עד כמה הנתון הזה מעוות. קודם כל, שימו לב ש- 87% זה אמנם אחוז גבוה, אבל הוא עדיין לא מתקרב לאגדה או למנטרה הכי שגורה בארץ: “בישראל יש 99% הרשעה”. דבר שני, ואולי הכי חשוב יוסבר בדוגמה קיצונית: מישהו מואשם בביצוע שתי עבירות פליליות: רצח ואיומים. הפרקליטות מנסחת כתב אישום בו נכתב שמישהו אמר למישהי “חכי, חכי – מחרתיים אני אגיע עד אלייך ואשחט אותך”. למרות ההבטחה, כבר למחרת היא נרצחה. המשפט מתחיל להתנהל ואז מסתבר שאמנם מישהו איים, אבל עשר דקות אחרי האיום הוא טס לנסיעת עסקים לברזיל. בקיצור: הכרעת דין – החלטנו לזכות את הנאשם מהעבירה של רצח ולהרשיעו בעבירת האיומים. גזר דין – נו, נו, נו (“ושלא תעז לעולם לאיים שוב”). עכשיו עוברים לנתוני הסטטיסטיקה: הרשעה. אתם מבינים, מישהו זכה בפייס: במקום מאסר עולם הוא מקבל כלום וחצי ואתם מעיזים להכניס את זה בעמודה של “99% הרשעה”? אז לא כל הדוגמאות קיצוניות כאלו, אבל יש כל כך הרבה מקרים שהדמיון בין כתב האישום לבין ההרשעה – מקרי בהחלט. תחשבו על זה, אם באמת היו 99 אחוזי הרשעה, איזו פרנסה היתה לעורכי הדין הפליליים? בקיצור: עזבו את הסטטיסטיקה ורדו אל הקרקע. להערכתי: במבחן “הלקוח המבסוט” יש יתרון לתובעים מול הסנגורים, אבל אין כאן נוק-אאוט. יש לא מעט תיקים של “נאשמים מרוצים” ומכאן אתם יכולים להבין שהאמירה ש”בישראל יש 99% הרשעה” קצת מנותקת מהסטטיסטיקה ועוד הרבה יותר מזה מנותקת מהמציאות.
אז פשוט צריך לקנח עם שיר “הסטטיסטיקה” של הדג נחש:
רוב ההורים אומרים
לי זה לא יקרה
אבל באורגינל במציאות
זה לגמרי אחרת
אנחנו בוחרים
לא להאמין
אבל הסטטיסטיקה
לא משקרת
רוב ההורים חושבים
שלילד שלהם יש לב זהב
הסטטיסטיקה אומרת
שת’כלס אחד משלושים בסוף יצא גנב
רוב ההורים חושבים
הילדה שלנו ממלאת אותנו נחת
הסטטיסטיקה אומרת
אחת מתשע עשרה לפני גיל שמונה עשרה מקבלת ב…
רוב ההורים חושבים
הבן יתחתן בקרוב הגבר
הסטטיסטיקה אומרת
בתל אביב אחד משבעה הוא בעצם הומו בסתר
רוב ההורים חושבים
הילד שלהם מחונך, רגוע
הסטטיסטיקה אומרת
ששישים אחוז מהנוער צורך סמים באופן קבוע
רוב ההורים אומרים…
רוב הילדים חושבים
שמגיע להם הכל
הסטטיסטיקה אומרת
שאחד משש הורים היה מחזיר את הילד
אם רק היה יכול
רוב האנשים חושבים
שהם יכולים להפסיק לעשן
הסטטיסטיקה אומרת
שיותר קל לעקור לעצמך עם פלייר את השן
רוב הגברים חושבים
שהזה שלהם לא מספיק גדול
הסטטיסטיקה אומרת
שבתשעים אחוז מהמקרים הם צודקים ובגדול
רוב הנשים חושבות
שהן מצליחות לשלוט בהורמונים
הסטטיסטיקה אומרת
שאחת משתיים בשעת מחזור
תרים את הטונים
רוב ההורים אומרים…