נושאים רבים במשפט הפלילי

תחומי עיסוק

עבירות מקרי מוות

אירועי המוות כוללים 3 עבירות מרכזיות: גרם מוות ברשלנות, הריגה ורצח.

החל ממחצית שנת 2019 החלה רפורמה בתחום זה וחוק העונשין שונה. אם בעבר היו 3 עבירות בלבד: רצח, הריגה וגרם מוות ברשלנות, הרי שלפי התיקון לחוק ישנן כעת 5 עבירות: רצח, רצח בנסיבות מחמירות, המתה בנסיבות של אחריות מופחתת, המתה בקלות דעת וגרם מוות ברשלנות.

הנה כמה דברים שצריכים להכיר, בעידן החוקי החדש של עבירות ההמתה:

  1. אם בעבר בגין עברת רצח, ככלל, היה מוטל עונש מאסר עולם (כעונש חובה), הרי שכיום ישנם שני סוגי רצח: האחד, עבירת רצח בסיסית שהעונש שלה הוא עד מאסר עולם, כלומר אפשר להטיל עונש של מאסר עולם ואפשר להטיל תקופת מאסר פחותה; השני, רצח בנסיבות מחמירות בו מוטל עונש של מאסר עולם, ועונש זה בלבד.
  2. עבירת הרצח בסיסית כוללת מקרי המתה בכוונה או באדישות. המשמעות היא כי מעשים שבעבר נכללו בעבירת ההריגה, משום שלא הוכח כי הנאשם ביצע את מעשה ההמתה בכוונה, יתפסו כרצח ויאפשרו הטלת עונש הולם על המבצע. מה זה אומר אדישות? זה אומר שלנאשם לא אכפת אם הקורבן ימות או יחיה בעקבות מעשיו. הנאשם מפגין שוויון נפש והוא אדיש לחייו של המנוח. כך למשל, מי שמצית מבנה כשהוא יודע שיש בו אנשים, יורשע בעבירת הרצח הבסיסית. ועוד דוגמה: נאשם חזק שמכה אדם חלש, גם אינו רוצה במותו, אך הוא אדיש לגורלו – עלול להיות מורשע בעבירת הרצח הבסיסית.
  3. עבירת רצח בנסיבות מחמירות כוללת מקרים חמורים במיוחד של רצח יכללו בעבירה החדשה של– בדומה לשיטות משפט אחרות, נקבעה עבירה הנותנת ביטוי למקרים החמורים ביותר של המתת אדם. כך למשל, הוגש כתב אישום בגין עבירת רצח בנסיבות מחמירות כלפי אלירן מלול שרצח את אשתו, מיכל סלה ז"ל באמצעות 11 דקירות סכין, ולאחר שהיא ניסתה להתנגד בשארית כוחותיה. החוק מונה פירוט של מקרי רצח בנסיבות מחמירות, ובהם: רצח לאחר תכנון או שקילה, רצח שהוא מעשה טרור, רצח חסר ישע, רצח קטין על ידי האחראי עליו, רצח בידי בן זוג שקדמה לו התעללות בקורבן, או רצח אדם תוך גרימת סיכון לחייו של אדם אחר זולת הקורבן. במקרים כאלה העונש שיוטל על הנאשם הוא מאסר עולם כעונש חובה. אחד החידושים ברצח בנסיבות המחמירות – הכנסת "רצח על רקע כבוד המשפחה", כאשר המעשה בוצע כפעולה עונשית במטרה להטיל מרות או מורא או לכפות אורחות התנהגות על ציבור.
  4. המתה בנסיבות של אחריות מופחתת – כמו במקרה של כרמלה בוחבוט, או מקרים נוספים בהם אישה מוכה ממיתה את בעלה המתעלל, תחול מעתה אחריות מופחתת במקום המצב שהיה בעבר שכלל ענישה מופחתת. השינוי יאפשר תיוג נכון יותר של הנאשם שגרם למוות כאשר הוא היה במצב של מצוקה נפשית קשה או עקב התעללות חמורה בו או בבן משפחתו בידי המנוח.
  5. המתה בקלות דעת – הדוגמה הבולטת והמפורסמת ביותר בתקופה האחרונה, היא אירוע טביעתם למוות בנחל צפית של בני הנוער שהיו מועמדים למכינת בני ציון ("אסון נחל צפית"). כתב האישום שהוגש ייחס לראש המכינה ולמדריך, עבירה של המתה בקלות דעת ונכתב בו כי "במעשיהם ובמחדליהם האסורים, גרמו הנאשמים למותם של עשרה מחברי הקבוצה ולחבלה חמורה של שני המועמדים לגיוס, בקלות דעת, וזאת כשהם נוטלים סיכון בלתי סביר לגרימת התוצאות הקשות האמורות, מתוך תקווה להצליח למנוע אותן." מקרה אחר בו הוגש כתב אישום בעבירה של המתה בקלות דעת, הוא המקרה בו דרס למוות יונתן פדידה, את  רוכבי האופניים יניב לוגסי ותומר ויינשטין בחודש דצמבר 2019. פדידה נאשם גם בנהיגה בשכרות, שיבוש מהלכי משפט, נהיגה בקלות ראש והחזקת סם מסוכן לצריכה עצמית. בעבירה זו ייכללו מקרים של נאשם שנוטל סיכון בלתי סביר שמתממש, אך מקווה שהתוצאה הקטלנית לא תתרחש. למשל, גרימת מוות בנהיגה מסוכנת, משחקים בנשק, בניה מודעת מחומרים זולים ובלתי בטיחותיים של מבנה ועוד. העבירה מצויה בתפר שבין עבירת הריגה לבין גרם מוות ברשלנות, כפי שהיו לפני תיקון החוק. העונש בצד עבירה זו – שלא היתה קיימת בעבר – הוא עד 12 שנות מאסר.
  6. שידול או סיוע להתאבדות – מי שמסייע לאדם אחר, או מייעץ לו, או משדל אותו להתאבד, עובר עבירה שעונשה עד 20 שנות מאסר.
  7. המתת תינוק – אישה שגרמה למות התינוק שלה, כשלא מלאו לו עדיין 12 חודשים, כשבעצם עשתה את מעשה ההמתה במצב של ערעור שיקול הדעת, בגלל "דכאון אחרי לידה" או מכיוון שלא החלימה עדיין מתוצאות הלידה או תוצאות ההנקה – תקבל עונש של עד 5 שנות מאסר.
  8. העבירה היחידה בחוק העונשין, במסגרתה ניתן להטיל עונש של מיתה, נוגעת להרשעה למקרה של "רצח עם". החוק מנסח זאת כך: "מי שהורשע ברצח לפי סעיף 2(ו) לחוק לעשיית דין בנאצים ועוזריהם, תש"י-1950, דינו – מיתה" .כך היה במקרהו של אדולף אייכמן שנשפט בישראל בשנת 1961 וקיבל גזר דין מוות. עד כמה מרתק המשפט הפלילי, ניתן ללמוד מהעובדה שבמקרה אחר, מקרהו של ג'ון איוון דמיאניוק, הוא נדון לגזר דין מוות בבית המשפט המחוזי, וערעורו לבית המשפט העליון התקבל: מעונש מוות לזיכוי!
  9. גרם מוות ברשלנות היא עבירת ההמתה בדרגה הנמוכה ביותר, והיא פוגשת בד"כ את האנשים שלא היתה להם כל מעורבות קודמת עם העולם הפלילי. אנשים רגילים, כמוני-כמוך, שיום בהיר אחד, השמיים מתקדרים מעליהם. זה יכול לקרות לכל אחד: אינספור מקרים של תאונות דרכים ותאונות עבודה. וגם: מישהי שנפטרה בגלל בעיה בטיפול רפואי; ההוא שלא שרד את ריצת המרתון; מישהו שנופל לבור; הילד שסל בית הספר נפל עליו; המרצה שהחליק בכניסה לאולם ההרצאות; הסועדת ששתתה מהנוזל הרעיל שהוגש לה במקום המשקה שהזמינה; הפעוט שנשכח ברכב ההסעות.
  10. כדאי לזכור: קדושת החיים היא ערך עליון והמשפט הפלילי מחמיר מאד עם אלו שגורמים לאובדן חיים. מצד שני, ברור לכולם שיש דרגות חומרה ואחריות גם במקרי המוות. תפקידו של עורך דין פלילי באירוע מוות הוא קריטי: ביכולתו לסייע לחשוד ולהביאו למצב בו עבירת ההמתה תסווג באופן שמקל איתו. הבנתם כבר לבד כי ההבדל בין רצח בנסיבות מחמירות לבין גרם מוות ברשלנות הוא הבדל שבין שמיים וארץ, או במילים רלוונטיות יותר הוא ההבדל שבין מאסר עולם לעבודות שרות.