נושאים רבים במשפט הפלילי
תחומי עיסוק
עבירות קטינים ונוער
אחד החששות הכבדים של כל הורה הוא שיום אחד, אולי בלילה, הוא יקבל טלפון מהמשטרה שהבן או הבת נעצרו.
אולי יותר מתמיד, אולי יותר מבכל תחום פלילי אחר: זה הזמן, ממש עכשיו, גם אם עכשיו אמצע הלילה – להרים טלפון לעורך דין פלילי הבקיא בתחום הנוער.
למה? כי הילד שלכם עכשיו במצוקה; הוא עומד להיחקר, כנראה לראשונה בחייו, מבלי שיש לו מושג מי נגד מי: מה כדאי לומר? איך צריך להגיד את זה? להודות? לשמור על זכות השתיקה? מה קורה פה?
>> מיהו קטין ומהו היחס אליו בתחנת המשטרה?
נער קטין שעובר עבירה מתחת לגיל 12, לא יועמד לדין. גיל 12 הוא גיל האחריות הפלילית. נער עד גיל 18 ייחשב כקטין, וככל שיוגש נגדו כתב אישום – יהיה זה לבית משפט לנוער.
באופן כללי, הגישה הנוהגת כלפי בני הנוער היא גישה סלחנית. ברירת המחדל כלפי קטינים תהיה גישה טיפולית ושיקומית.
בעיקר נכונים הדברים לגבי בני נוער שביצעו לכאורה עבירה פלילית בפעם הראשונה, וגם כאשר המדובר בעבירות שאינן ממדרג החומרה הגבוה.
חשוב לדעת כי בחקירת קטינים ונוער ישנן מגבלות של שעות חקירה ואופן החקירה. כך למשל, ככל שהנער צעיר יותר – ייאסר לחקור אותו בשעות הלילה.
לקטין יש זכות שהוריו יהיו נוכחים בחקירה, מלבד במקרים בהם מתעורר חשש לשיבוש מהלכי חקירה, שאז נדרש אישור מיוחד של קצין מוסמך לביצוע החקירה ללא נוכחות הורית.
>> הליך אי-תביעה (טיפול מותנה; ט"מ)
בעקבות הגישה השיקומית, השאיפה במקרה של קטין היא שהתיק ייסגר ולא יוותר כל רישום פלילי או משטרתי. הליך אי תביעה משמעותו הפסקת הטיפול בתיק ללא כל רישום, והוא מכונה בעגה המשטרתית ט"מ – טיפול מותנה.
לאחר החקירה, הנער יופנה לשרות המבחן לנוער ולאחר מספר פגישות עם קצינת המבחן, תועבר המלצתה לגורמי החקירה והתביעה באשר לגורל התיק.
ההחלטה על אי תביעה מתקבלת לפי קריטריונים הקשורים בסוג העבירה וחומרתה, עברו של הקטין, נסיבות האירוע, עמדת קורבן העבירה ושיקולים נוספים.
>> בית המשפט לנוער
שיאה של הגישה השיקומית בא לידי ביטוי בהחלטות בית המשפט לנוער. בתיקי נוער בהם מבקשת המדינה לעצור את הקטין עד לתום ההליכים, יעדיף בית המשפט לשחרר את הקטין לחלופת מעצר, מתוך הבנה ששהייתו של נער בבית המעצר עלולה להסב לו נזק כבד יותר מאשר לאדם בגיר.
גם בשלבים המתקדמים יותר של התיק העיקרי, בתי המשפט מחוייבים לשלוח את הקטין לקבלת תסקיר מטעם שרות המבחן, לפני שהם מחליטים האם להרשיע את הקטין או לסיים את תיקו ללא-הרשעה.
ככלל, העונשים שמוטלים על קטינים – ודאי בעבירות שאינן חמורות במיוחד, כמו גם כשמדובר בעבירות הראשונות של הקטין – אינם חמורים. עם זאת, יש חשיבות גדולה לייצוג הקטין בידי סנגור מקצועי שמכיר היטב את "עולם הקטינים" בבתי המשפט לנוער. חשוב לזכור שכל עתידו של הקטין עוד לפניו ועל מנת למנוע פגיעה בעתידו ובגיוסו לצה"ל נודעת חשיבות גדולה לליוויו המשפטי הצמוד והמיטבי.
עורך דין פלילי הבקיא במשפט הפלילי ובייצוג קטינים ונוער מחויב ללוות את הקטין מול כל הגורמים שיש להם ממשק להכרעה הפלילית בעניינו: משטרה, פרקליטות, שרות המבחן, גורמי הרווחה, בית הספר וכמובן בית המשפט. ליווי איכותי בידי עורך דין פלילי הוא לעיתים ההבדל התהומי בין סיום ההליך הפלילי כשהקטין יכול לצאת לדרך חדשה לבין הסתבכות פלילית שעלולה להכתים את עתידו באופן משמעותי.
מנסיוני רב השנים למדתי שבעידן הנוכחי קטינים ובני נוער מסתבכים בשלל עבירות פליליות: החל מעבירות סמים – סחר ושימוש, המשך בעבירות מין – במציאות, ברשת ובפלאפונים, וכלה במגוון עבירות אחרות מתחומי האלימות והרכוש. כל קטין כזה הוא עולם ומלואו, וההגנה עליו היא "פרויקט חיים". מצאתי שגיבוי ועזרה מצד ההורים משפרים עד מאד את מצבו של הקטין ומסייעים לו לחזור למוטב מוקדם מהצפוי.